Егати! – за пет струни

Попитали мой приятел на кой инструмент би се оприличил и той казал: ба ли го! Демек – балиго (затуй те обичам). Не е ли великолепно?! И се замислих и размислих – ами моят? Ами, да – егати! Мултиинструментални егати-та, разбира се. Например – егати, за пет струни.
През февруари 2009 г. излезе последният проект на шеметния басист Рено Гарсия-Фонс – „La Linea Del Sur“, който включва единайсет композиции +  Renaud Garcia-Fons (double bass, 5-string bass); Esperanza Fernandez (vocals); Kiko Ruiz (flamenco guitar); David Venitucci (accordion); Pascal Rollando (percussion)

„Френският музикант Рено Гарсия-Фонс е не просто оригинален басист, той е отчасти и виновникът за пълната еманципация на контрабаса. Наричан често днес ‘Паганини на контрабаса’ Гарсия-Фонс започва да се занимава с музика още в много ранна детска възраст, като първоначално свири на пиано, китара и чак на 16 години открива своето призвание в баса. От 1987 до 1993 г. той е член на легендарния френски ансамбъл L’Orchestre de Contrebasses, преди да поеме трънливия път на соловата кариера и да разкрие неподозираните възможности на смятания просто за ритъм-инструмент контрабас. Силно повлиян от своя предшественик Франсоа Рабат, Гарсия-Фонс споделя, че е измислил нов начин на изразяване на своя инструмент – ‘да звучи в един момент хем като фламенко китара с типичното rasgueado, хем като гумбри (басов инструмент при берберите), или като виола, или като персийска цигулка’. Без съмнение той е признат не само за стряскащо оригинален басист и завладяващ виртуоз, но и за музикант със специфичен con-arco саунд и средиземноморски темперамент. В музиката му се долавят не само класически и джаз влияния, но и разнообразни елементи от фламенко, танго, мюзет, келтски, арабски, индийски и африкански музикални традиции. Иновативното и богато звучене на неговите творби му осигурява няколко високо оценени албума, между които са ‘Oriental Bass’ и ‘Navigatore’. Проектът  ‘Entremundo’ е изцяло ориентиран към андалуската музика. За целта Гарсия-Фонс работи с фламенко нуево музиканти като Антонио Руис ‘Кико’ – фламенко китара, Хорхе ‘Негрито’ Трасанте – перкусия и Анхел Санчес Гонсалес – палмас (пляскане с ръце). Отделно от тях, в шеметното пътешествие на юг ги придружават Енри Турние – бансури, флейта, Клер Антонини – барокова лютня, Гастон Силвестър – цимбалон, Филип Словински – тромпет и Алан Ойст – тенор сакс. Те внасят невъобразимо разнообразие и богатство в звученето и добавят ярки цветове в андалуската картина. Авторските пиеси на Гарсия-Фонс една след друга превземат ушите, а после и сърцето на слушателя. Красиво е фантазното приключение на Гарсия-Фонс, в което ни кани да участваме.“
Из представяне на албума „Entremundo“ – 2004 г.
Източник: http://www.renaudgarciafons.com/ официален уебсайт на Рено Гарсия-Фонс

2 thoughts on “Егати! – за пет струни

  1. драга ми В. мисля утре да употребя този ти пост за мои си цели:)
    позволяваш ли ми ?

  2. Ми ла ми, ем (em е нов знак в нотописа, за целта на импровизацията, отвъд хармоничните схеми и музикални фрактури на бийта).
    Та, смея ли да отсека с – не! – на пламенната Ви прозба, при положение, че съм запозната с любимия Ви инструмент – „епанема“ (е, па нЕма – да се чете – няма пък!). Не смея.
    В знак на топли чувства, и разбира се, ако разрешите, ще отпразнувам посещението Ви с парчето – Girl from Ipanema – в изпъления на Al Jarreau и Oleta Adams.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s